Team Sportia

Nyheter

Engelsman ska lyfta IKHP:s orienteringsverksamhet

Skapad March 09 2019 kl 11:39 AM
Sedan årsskiftet hörs inte bara en bred småländska på IKHP:s orienteringsträningar. Det nya tillskottet och tränaren Josh Beech har med sin distinkta engelska York-dialekt, sitt breda leende och engagemang blivit en naturlig del av den nya organisationen. För första gången har IKHP orientering anställt en tränare. Josh har fått i uppgift att lyfta en – enligt honom - anrik orienteringsklubb och ska framöver forma hela klubbens träningsverksamhet därefter.


Josh har tidigare arbetat som tränare på Fredrika Bremengymnasiet, på Urban Tribes, inom OK Södertörn och är själv aktiv orienterare i den finska klubben Espoon Suunta. Men allt har sin början hemma i York, England.

    -     Jag var stökig i skolan. Och orienteringen gav mig en utväg.  

Josh beskriver sina skolår som tuffa. Samtidigt som han ofrivilligt tvingades att sluta med de sporter han vid den tiden höll på med. Räddningen kom lagom till rektorns sista varning, när hans lärare beslutade att introducerade honom för orientering. Vilket slutligen tog Josh hela vägen till Huskvarna. Även fast det inte går att bortse från att kärleken spelat en viktig roll i resan till Sverige. 

   -      När jag träffade min fru Louise föll det sig naturligt att flytta till Sverige och Stockholm. Men tanken hade slagit mig förut.  

 För en orienterande engelsman lockade Sverige med sin utbredda klubbverksamhet och framträdande position inom sporten. Skillnaderna mellan sporten i de två länderna går alla att koppla till det stora gapet mellan antal utövare. I England har sporten en stor individuell prägel eftersom löparna tränar individuellt vilket medför en stor avsaknad av klubbkänsla. Fördelarna sitter istället i att löparna snabbare kan närma sig den nationella toppen.  

   -      I England kan löparna lättare och tydligare se sig själva utvecklas i jämförelse till andra, vilket ger dem en högre motivation- och ambitionsnivå.  

Trots de mentala fördelarna som sporten för med sig i England anser Josh att orienteringssporten är roligare här. Vilket han ser som det huvudsakliga framgångskonceptet.

   -      En lycklig idrottare presterar alltid bättre än en olycklig.  

Joshs mål som tränare är därför att skapa en trivsam lärandemiljö tillsammans med löparna. Som i sin tur kommer att generera i goda resultat och sluter cirkeln. Och enligt Josh finns alla förutsättningar för IKHP att nå sina mål redan inom räckhåll.

   -      Huskvarna erbjuder en tekniskt och fysiskt utvecklande terräng och mitt första möte med alla verksamma har bara varit positivt. Jag känner mig mycket välkomnad och förväntansfull!

« Tillbaka

Copyright © 2011 IK Hakarpspojkarna • Norra Klevaliden • 561 93 Huskvarna
Tel: 036-13 30 54 • Bankgiro: 920-2987 • Swish-nummer: 1233930344 • E-post: kansliikhp.se

Medlemsinloggning | Webbplatsen använder cookies