Team Sportia

Presentation

STRUTSABACKEN 1966-

Strutsabackens längd är 380 meter samt skogsslingan 560 meter.

Höjdskillnaden är 89 meter.

Strutsabacken kallas ibland också för Palladam, det sägs att man red med hästar i backen förr och ljudet som hördes efter hovarna var..... "palladam, palladam....

BACKEN STARTADES

Backen och Alpina Klubben startades 1966 av Dane och Rude Glantz samt Milos Buchar.

LIFT

Liften på den tiden bestod av en wire som löpte mellan två hjul och då tog man en "lös medbringare" och hängde på wiren och på så sätt åkte man med upp. Väl på toppen så hakade men av medbringaren och hängde den på nedåtgående sidan av wiren där den sakta gled ned igen.

Liften som nu finns i Strutsabacken byggdes 1987 av medlemmar och Thomas Buchar som på den tiden var anläggningsansvarig i Lofsdalen som hjälpte till med inköp och kunskap så allting blev rätt enligt ritningarna.

För att gjuta alla fundamenten till liftstolparna användes en helikopter för att få upp all betong samt även vid monteringen av liftstolparna. Liften är av typen knapplift som är enkel att lära sig som nybörjare och även barn har lätt att hantera liften.

KLUBBSTUGA

Från 1966 till 1987 så fanns bara en redskapsbod som förråd och liftkiosk.

1987 byggde klubbmedlemmarna den stuga som finns idag. Stugan är en timmerstuga av fabrikat "björnhus" med värmestuga och kök samt scooterförråd och skiduthyrning i källaren.

AKTIVITETER

Under 70-80 talet så användes backen av bl.a. freestyleåkare. Ett stort trähopp fanns på vänstersidan av huvudbacken. Det fanns även ett uppbyggt hopp vid badplatsen i Rocksjön där det tränades freestylehopp under sommaren. På helgerna så kunde man få se uppvisningar i form av hopp och skidballet till musik. Klädseln då var randig overall, Scott pjäxor med innesko av gummi samt Roy skidor. Klubben hade då och då besök av Huskvarnas egen HOT DOG åkare Peter Buchar som var med och startade hela freestylekulturen i USA på den tiden. Peter var en mycket duktig hoppare och var bland de bästa i Europa på skidballet som var en av grenarna inom freestyle.

Skidskolor för nybörjare har varit en återkommande aktivitet under Strutsabackens historia. Nattöppet startades redan under 70 talet i Strutsabacken med många roliga aktiviteter som hoppuppvisningar, fackeltåg, korvgrillning, skidtester mm. Öppettiderna under denna period var 19.00 - 05.00 och det hände att skidåkare kom med taxi direkt från utelivet i Jönköping för att runda av natten med lite skidåkning. Strutsabacken presenterades på en helsida i Expressen på 80 talet där man skrev om en annorlunda lördagskväll för ungdomarna i stan.

ARRANGEMANG

På 80 talet arrangerade Strutsabacken/Alpina Klubben Kalle Anka Cup i storslalom med många tävlande och mycket publik.

Sveriges första snowboard tävling arrangerades av Jönköpings udda sporter och kördes i Strutsabacken 1985. Här fanns snowboardåkare från hela norden representerade!!!

Under många år har klubben arrangerat "Strutsasvängen" en skojtävling där alla kan vara med och åka slalom. Strutsabacken används flitigt även under sommarperioden av mountainbikecyklister.

PREPARERA BACKEN

Pistningen under 70 och 80 talet var inte så avancerad som idag med pistmaskiner. När alla var samlade vid öppningsdax så kommenderades trampning av backen. Alla trampade backen med skidorna på från botten till toppen och till botten igen innan liften öppnades. På hösten och våren plockade alla medlemmar småsten så att backen var ren från allt som kunde repa belagen på skidorna eftersom snön ofta försvann på utsatta ställen i backen där alla svängde. Idag har IKHP en egen stor pistmaskin för att kunna erbjuda våra besökare bästa möjliga underlag och åk upplevelse. Har backen god snötillgång finns alltid tillgång till stora och små hopp.

SNÖKANON

Strutsabackens första snökanonsystem bestod av hemmagjorda rör med munstycken där man tillsatte vatten och tryckluft. Tryckluften kom från stora inhyrda dieselkompressorer. Vattnet togs från det kommunala systemet. För att trycket på vattnet skulle räcka till upp i backen byggdes ytterligare pumpstation nästan längst upp. Betongfundamentet finns kvar från denna tiden. Under 90 talets början gjordes snösystemet om till lågtryckssystem med fläktar istället för tryckluft. Idag har IKHP ett avancerat snökanonsystem med egen damm med två vattenpumpar för vatten samt två kompressorer för luft som ser till att vatten och luft kommer fram till alla snökanoner. När kylan (-10 till -15 grader) så tar det ca. en vecka innan Strutsabacken är igång och lyser upp Huskvarnaberget så som den har gjort under många år.

Som vi alltid säger:

Välkomna till en skidkul dag i Strutsabacken !

Vid pennan Conny Larsson "Skidentusiast"Copyright © 2011 IK Hakarpspojkarna • Norra Klevaliden • 561 93 Huskvarna
Tel: 036-13 30 54 • Bankgiro: 920-2987 • Swish-nummer: 1233930344 • E-post: kansliikhp.se

Medlemsinloggning | Webbplatsen använder cookies